Вийшли раніше за росіян: у ГУР розкрили деталі евакуації українців з Гази

Вийшли раніше за росіян: у ГУР розкрили деталі евакуації українців з Гази

Головне управління розвідки Міністерства оборони України відповідало за евакуацію українців з сектора Гази. Про це розповів офіцер ГУР з позивним "Двадцять Перший", який брав участь у спецоперації з порятунку українських громадян з Гази.

За його словами, про необхідність вивезти українців з Гази почали говорити відразу 7 жовтня. Українські розвідники напрацювали кілька планів евакуації. 

"Завдання отримали одразу 7 жовтня 2023 року… Розробляли декілька варіантів евакуації, але завжди щось іде не за планом, завжди є якісь ризики. Це була така активна гра, в якій нам довелось весь час ухвалювати нові рішення", - розповів розвідник.

Перша евакуація відбулася аж за місяць, тобто 7 листопада 2023 року. Людей вдалося евакуювати зеленим коридором. Цьому передували кілька важливих етапів. Зокрема, формування списків громадян для затвердження, за якими українців потім у певні дні виводили з Гази.

Як розповів розвідник, вивести українців з Гази вдалося раніше, ніж росія евакуювала своїх громадян. 

"Ми вийшли швидше, ніж громадяни російської федерації, що також було приємним результатом нашої роботи", - зазначив офіцер ГУР.

Як повідомляли "Ми-Україна", ХАМАС запропонував свій план щодо припинення вогню на 4,5 місяці у секторі Гази у відповідь на пропозицію, надіслану минулого тижня Катаром і Єгиптом.

Головне