Вибух ракети Starship пробив гігантську діру в іоносфері, - дослідження

Вибух ракети Starship пробив гігантську діру в іоносфері, - дослідження

Свіже наукове дослідження виявило наслідки невдалого запуску надважкої ракети Starship компанії SpaceX 18 листопада 2023 року. Вибух ракети на висоті близько 150 км над Землею призвів до тимчасового утворення масштабної "діри" в іоносфері - верхньому шарі атмосфери на висоті від 80 до 600 км, пише Inetesting Engineering.

Дослідження, опубліковане в журналі Geophysical Research Letters, базується на аналізі даних з понад 2500 наземних станцій по всій Північній Америці та Карибському регіоні. Вчені виявили, що вибух Starship створив ударні хвилі, які поширювалися зі надзвуковою швидкістю, перетворюючи іонізовану частину атмосфери на нейтральну зону протягом майже години. Ця "діра" простягалася від півострова Юкатан у Мексиці до південного сходу США.

Науковці, які брали участь у дослідженні стверджують, що це перший зафіксований випадок, коли антропогенний вибух спричинив подібне збурення в атмосфері. Зазвичай такі "діри" утворюються внаслідок хімічних процесів, пов'язаних з взаємодією ракетного палива та іоносфери.

Дослідники пишуть, що численні супутники та міжнародні наземні станції спостерігали "збурення", яке тривало від 30 до 40 хвилин, перш ніж постраждала частина іоносфери повністю відновилася. 

Нагадаємо, 18 листопада 2023 року відбувся другий запуск надважкої ракети Starship компанії SpaceX - найбільшої та найпотужнішої ракети в історії. Старт здійснили з випробувального та виробничого комплексу SpaceX Starbase у Бока-Чіка, штат Техас. Приблизно за чотири хвилини після злету перший ступінь ракети - масивна нижня частина з основними двигунами - відокремився від верхньої частини за планом. Однак незабаром після цього він несподівано вибухнув, не встигнувши здійснити заплановане приземлення. Ще за чотири хвилини решта ракети зазнала більш масштабного "швидкого незапланованого розпаду" на висоті близько 150 кілометрів над Землею. Це сталося через витік рідкого кисню з ракети, що призвело до займання. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, китайський секретний космічний апарат Shenlong ("Божественний дракон") успішно повернувся на Землю, завершивши 268-денну місію на орбіті. 
 
 

Головне