В ЄС можуть зняти санкції з банку рф в обмін на “зернову угоду”: в МЗС відреагували 

В ЄС можуть зняти санкції з банку рф в обмін на “зернову угоду”: в МЗС відреагували 

У Євросоюзі розглядають можливість дозволити підсанкційному “Россільгоспбанку” створити дочірню компанію, яка могла б підключитися до міжнародної системи обміну платежами SWIFT. Це виставлена росією умова продовження “зернової угоди”.

Про це повідомляє американське видання Financial Times. 

За їх даними, Європейський Союз обговорює можливість зняття деяких санкцій з росії і таким чином виконати умови Кремля. У свою чергу окупанти продовжать зернову угоду.

Запропонований росією план з метою продовження “зернової угоди”, термін якої спливає 18 липня, передбачає залучення створеної Россільгоспбанком “дочки”, що зможе обробляти платежі з експорту зерна.

Джерела FT повідомили, що такий план обговорювався на саміті в Брюсселі наприкінці червня і назвали його "найменш поганим варіантом".

На такі повідомлення відреагувала посол МЗС з особливих доручень Ольга Трофімцева.

Посол вважає, що можливості продовжити експорт українських продуктів - це гарна новина. Однак, за її словами, йти на поступки “шантажиста”, це і надалі бути залежними від майбутніх умов росії.

"Шантажист не зупиняється, якщо ти виконуєш його вимоги. Він просто придумує нові приводи для шантажу", - написала Трофімцева.

Вона зауважила, що Україна буде шукати і працювати над різними альтернативними шляхами розв'язання цієї проблеми. Трофімцева наголошує, що у будь-якому разі, Україна зможе працювати нормально та спокійно лише після перемоги та повного звільнення басейну Чорного моря.

Як повідомляв “Ми-Україна” раніше, зараз, російські загарбники завозять нову техніку та військових через тимчасово окуповані Мелітополь та Маріуполь.

Головне