В Україні вперше провели унікальну операцію немовляті, яке не могло повноцінно дихати

В Україні вперше провели унікальну операцію немовляті, яке не могло повноцінно дихати

В Україні в Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" вперше провели унікальну операцію у два етапи немовляті, яке не могло повноцінно дихати.

Про це лікарня "Охматдит" повідомила на своїй сторінці у Facebook. Як зазначається, операцію провели на грудній клітині у хлопчика, який народився з рідкісним синдромом - асфіктична торакальна дистрофія. Такий синдром трапляється не частіше, ніж один раз на 130 тис. немовлят.

Діти з таким синдромом народжуються з маленькою грудною кліткою, що має дзвіноподібну форму та обмежує роботу легень. Через це дитина не може вільно дихати. Природний перебіг є дуже тяжким, особливо, якщо симптоматика розвивається у дітей до року. Часто діти помирають від дихальної недостатності, повторних пневмоній чи стають залежними від апаратів штучного дихання.

Лікарі запропонували провести латеральну торакальну експансію - вона дозволяє поступово збільшити обʼєм обох половин грудної клітки. Раніше таку операцію проводили тільки в кількох клініках США, Великої Британії та Італії.

В Україні вперше вирішили застосувати цей підхід, коли до них на лікування потрапив 1-місячний пацієнт з асфіктичною торакальною дистрофією. Хірург Євген Руденко розповів, що суть операції полягає в тому, що послідовно перетинаються шість ребер у шаховому порядку, які потім зʼєднуються спеціальними металевими конструкціями. З довгих сегментів двох ребер робиться одне вдвічі довше ребро, через що і збільшується обʼєм грудної клітки.

У 1,5 місяця хлопчику зробили операцію на правому боці, у 2,5 місяця - на лівому. Наразі у маленького пацієнта загоїлися післяопераційні рани, він тренується самостійно дихати. Під час обстеження з'ясувалось, що обʼєм грудної клітки збільшився, що дає надію на повноцінне дихання для дитини.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, понад 3 тис. українських пацієнтів були переведені до європейських лікарень для отримання спеціалізованої медичної допомоги з початку повномасштабної війни росії проти України.

Головне