В Україні викрили схему заволодіння електроенергією "Укренерго" на понад 716 млн грн: деталі

В Україні викрили схему заволодіння електроенергією

Співробітники Національного антикорупційного бюро спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою викрили масштабну схему заволодіння електроенергією НЕК "Укренерго" на понад 716 млн гривень. Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

До незаконної схеми також причетний один із комерційних банків, який був гарантом оплати.

Після купівлі електроенергії її продали реальним учасникам ринку, а отримані за це кошти вивели на рахунки за кордон. При цьому електроенергію "Укренерго" так і не одержало.

"У березні 2022 року ТОВ "Юнайтед Енерджі" закупила у ПрАТ "НЕК "Укренерго" електричну енергію на суму понад 716 млн грн. Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту "Укренерго" не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки підконтрольної закордонної компанії. Гроші за поставлену електроенергію ПрАТ "НЕК "Укренерго" так і не одержало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову", - йдеться у повідомленні.

За фактом організації незаконної схеми оголошено підозри чотирьом особам:

  • організатору оборудки;
  • директору департаменту ПрАТ "НЕК "Укренерго";
  • голові правління комерційного банку;
  • директору приватної компанії.

"Завдяки своєчасним діям НАБУ і САП на кошти у сумі понад 700 млн грн на рахунках залучених до схеми компаній накладено арешт", - наголосили у Бюро.

Як повідомляли "Ми-Україна", майно відомого львівського підприємця Ігоря Гринкевича конфіскували. Його підозрюють у масштабному розкраданні коштів, призначених для потреб Збройних Сил.

Головне