В тюрму за селфі: російським солдатам хочуть заборонити користуватись мобільними на війні

В тюрму за селфі: російським солдатам хочуть заборонити користуватись мобільними на війні

Російська Дума - нижня палата парламенту рф - розглядає законопроєкт про заборону використання смартфонів військовослужбовцями на фронті в Україні. Ініціатива, як вказують законодавці, викликана зростаючими побоюваннями щодо розкриття місцезнаходження військ через електронні пристрої, пише CNN.

Згідно з проєктом, підтриманим Комітетом Держдуми рф з оборони, носіння мобільних телефонів з доступом до інтернету, які можуть ідентифікувати російські війська або їх розташування, класифікуватиметься як "грубе дисциплінарне порушення". За це передбачається покарання у вигляді арешту до 10 діб, а за багаторазові порушення - до 15 діб.

Закон також заборонятиме використання інших електронних пристроїв, призначених для "побутових цілей", які дозволяють здійснювати відео- та аудіозапис, а також передачу даних геолокації.

"І російські, і українські військові використовували мобільні телефони противника для визначення цілей під час війни, вилучаючи дані з фотографій і повідомлень, щоб відстежувати координати і здійснювати атаки", - зазначається у повідомленні.

Міністерство оборони рф раніше визнало, що "головною причиною" новорічного удару по Макіївці, де загинуло близько 100 російських військовослужбовців, стало широке використання солдатами мобільних телефонів.

Однак російські військові блогери розкритикували законопроєкт.

"Боси живуть на іншій планеті", - написав у Telegram один блогер.

Інший зазначив: "Сьогодні гаджети потрібні на війні не тільки окремим фахівцям, тепер буквально кожному солдату потрібен гаджет на війні. І це не розкіш і не примха — це необхідність, продиктована часом і обставинами".

Як писав "Ми-Україна" раніше, попри безперервні обстріли та атаки дронами, близько 5000 людей залишаються у Торецьку

Головне