В Нідерландах закликають встановити пам'ятник жертвам полювання на відьом

В Нідерландах закликають встановити пам'ятник жертвам полювання на відьом

В Нідерландах три феміністки розпочали кампанію зі збору коштів для створення національного пам’ятника, що вшанує жертв голландського полювання на відьом, яке відбувалося з 15 по 17 століття. 

Про це повідомляє The Guardian.

Сьюзен Сміт, Брег’є Хофстеде та Манджа Беднер, представниці фонду Національного пам’ятника відьмам, зібрали 35 000 євро для створення офіційного сайту пам’яті близько 70 000 людей, які загинули під час сатанинської паніки в Європі та Америці.

“Йдеться про підвищення обізнаності про цю історію, в основному, жіночого вбивства”, - наголосила Хофстеде. 

Вона також зазначила, що у Нідерландах відьма часто сприймається як комічна фігура, в той час як реальні події спалення невинних людей на вогнищі залишаються маловідомими.

Фонд закликає громаду висловити бажання щодо розташування пам’ятника у трьох муніципалітетах, серед яких Рурмонда, де під час судових процесів над відьмами в 1613 і 1614 роках було спалено понад 75 людей, переважно жінок. В 1605 році у районі Монферланда була спалена живцем Мехтельд тен Хем. Також у списку Оудевотер, відомий своєю офіційною палатою для зважування відьом.

Історик Стейє Хофгуіс підкреслив, що в той час маси людей справді вірили в існування відьом, які нібито спілкувалися з дияволом і були причетні до хаосу. Ці події стали частиною голландського історичного “канону”, яким навчають школярів. Директорка музею Іза ван дер Ві також висловила думку, що Аудевотер був би ідеальним місцем для пам’ятника, оскільки він захищав жертв полювання на відьом.

Мер Рурмонда, Йоланда Гугтандерс, зазначила, що пам’ятник може допомогти привернути увагу до сучасних проблем, таких як феміцид і насильство над жінками. Хоча полювання на відьом не було явно організованим з боку церкви чи уряду, учасники кампанії вважають, що пам’ятник несе важливий політичний посил у контексті сучасних викликів гендерної нерівності в Нідерландах.

Як писали “Ми-Україна” раніше, у Харкові правоохоронці підозрюють 33-річну косметологиню у вбивстві клієнтки з необережності під час проведення косметологічної процедури.

Головне