В Литві заявили про готовність відправити своїх солдатів в Україну на тренувальну місію

В Литві заявили про готовність відправити своїх солдатів в Україну на тренувальну місію

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте оголосила готовність відправити своїх військових на навчальну місію в Україну. Шимоніте заявила, що має дозвіл парламенту на цей крок, але Київ ще не звертався з проханням.

Про це повідомляє Financial Times.

Вона визнала, що росія розцінить це як провокацію, але стверджує, що робить це не для провокації, а для допомоги Україні у вдосконаленні її оборонної могутності.

“Якби ми просто думали про відповідь росії, то ми б не могли нічого надіслати. Кожного другого тижня ви чуєте, що хтось буде вбитий ядерною зброєю”, - наголосила Шимоніте.

У світлі проведення навчань росії з ядерної зброї, Шимоніте висловлює сумніви у використанні такої зброї, зауважуючи, що це може вразити й саму росію.

Шимоніте також відмітила на зростаючі напади на цивільні об'єкти в Україні, що, за її словами, спровоковані спробами росії загострити ситуацію.

“росія намагається спровокувати нову хвилю людей, які втечуть з України, тому що там немає елементарних комунікацій і базових послуг”, - сказав прем’єр-міністр Литви.

Попри критику деяких країн ЄС у зв'язку зі сприйняттям біженців, Шимоніте закликає до підтримки та надає гарантії захисту для українців, що перебувають в Литві.

“Ми не будемо влаштовувати депортації або шукати українських чоловіків у країні, тому що це було б незаконно”, - додала вона.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, президент Румунії Клаус Йоханніс висловив готовність розглянути можливість поставки ракетної системи Patriot до України.

Головне