В Євросоюзі досі не погодили позицію щодо вступу України, - Кулеба

В Євросоюзі досі не погодили позицію щодо вступу України, - Кулеба

В Європейському Союзі досі не погодили позицію щодо вступу України в блок та фінансування допомоги перед самітом лідерів ЄС, який відбудеться 14-15 грудня.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі у понеділок, 11 грудня, йдеться на сторінці МЗС у Facebook.

"У міністрів країн ЄС є зараз на столі чотири рішення. Це відкриття переговорів про членство, Європейський фонд миру, фонд підтримки України і санкції. Є ще п'яте рішення - це про заморожені активи, але його ще немає на столі. Кажуть, що завтра-післязавтра його покладуть на стіл, тоді будемо говорити про п'ять рішень", - розповів очільник МЗС України.

При цьому, як він зазначив, остаточно ухвалених рішень щодо всіх цих питань наразі немає, тож "усе підвішене в повітрі, і тривають переговори". Водночас щодо питань фінансів є шляхи різні вирішення, проте для старту переговорів про вступ України в ЄС необхідно досягти консенсусу.

На зустрічі міністрів у Брюсселі було обговорено, зокрема, гарантії безпеки для України. За словами голови європейської дипломатії Жозепа Борреля, Євросоюз готовий підписати відповідну угоду, а переговори щодо цього питання рухаються.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, державна міністерка у європейських справа Німеччини Анна Люрманн заявила, що цей тиждень буде вирішальним тижнем для Європейського Союзу та України стосовно питання про початок переговорів про членство в блоці.

Головне