В Еквадорі оголошено режим НС через збройний конфлікт всередині країни

В Еквадорі оголошено режим НС через збройний конфлікт всередині країни

Влада Еквадору оголосила про запровадження надзвичайного стану у п'яти провінціях. Причиною послужив "внутрішній збройний конфлікт", пояснив президент країни Даніель Нобоа. 

Як пише Reuters, режим НС діятиме в регіонах Ель-Оро, Гуаяс, Лос-Ріос, Манабі та Санта-Олена упродовж наступних 60 діб. 

В провінціях, який стосується президентський указ, посилять присутність правоохоронців та бійців Збройних сил країни. На них покладається завдання із "ведення тактичних бойових дій проти організованих збройних угруповань".

Загострення безпекової ситуації в Еквадорі пов'язане із активність банд, які займаються наркоторгівлею. 

Як відомо, торік влітку під час передвиборчого мітингу було вбито кандидата у президенти Еквадору Фернандо Вільявісенсіо. Він активно критикував корупцію та організовану злочинність. За менш як тиждень після чого в країні був застрелений ще один політик - жертвою став лідер лівого політичного руху "Громадянська революція" в провінції Есмеральдас Педро Бріонес. 15 жовтня 2023 року новим президентом було обрано Даніеля Нобоа .

Як писав "Ми-Україна" раніше, у січні 2024 року президент Еквадору визначив 22 банди як терористичні організації та військові цілі. Після цього країну охопили масові заворушення - декілька озброєних осіб захопили телевізійну станцію в місті Гуаякіль, у великих містах лунали постріли та вибухи. Нобоа оголосив, що країна перебуває в стані внутрішнього збройного конфлікту, а після бунту та захоплення заручників у в'язницях, було введено режим надзвичайної ситуації на 60 днів.

Головне