В Австралії росіянам заборонили будувати нове посольство

В Австралії росіянам заборонили будувати нове посольство

В Австралії ухвалили закон, який забороняє росії будувати нове посольство біля парламенту в Канберрі. Це було б уже друге посольство росіян у країні. Таке рішення ухвалили з міркувань безпеки.

Про це повідомило видання Associated Press із посиланням на топ-керівництво Австаралії.

"Уряд отримав дуже чіткі безпекові рекомендації щодо ризику, пов'язаного з новою російською присутністю так близько до будівлі парламенту", - заявив прем'єр-міністр країни Ентоні Албанезе.

За його словами, рекомендації надходили від служб безпеки.

Водночас голова Міністерства внутрішніх справ Австралії Клер О'Ніл уточнила щодо російської загрози, заявивши, що нове посольство створить "можливості для шпигунства та іноземного втручання", і це "становило б значний ризик для нації".

При цьому новий закон скасовує право оренди на земельну ділянку, надане росії ще в 2008 році для будівництва другого посольства поруч з австралійським парламентом.

Прем'єр країни зазначив, що уряд Австралії засуджує "незаконне і аморальне вторгнення росії в Україну".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, посол України в Австралії Василь Мирошниченко заявив, що Київ звернувся до Канберри з проханням розглянути можливість передати винищувачі F-18. В Австралії наразі вони вже списані. За його словами, запит України стосується оцінки стану близько чотирьох десятків літаків Королівських військово-повітряних сил Австралії. Вони мають бути замінені більш сучасними F-35.

F/A-18 – це палубний винищувач-бомбардувальник США, розроблений щев 1970-х роках. Наразі саме він є основним бойовим літаком ВМС США.

Головне