В Алабамі суд вперше дав дозвіл на страту ув'язненого за допомогою азоту

В Алабамі суд вперше дав дозвіл на страту ув'язненого за допомогою азоту

Верховний суд Алабама дозволив провести в історії штату страту засудженого до смерті в'язня із застосуванням азоту. Як пише Reuters, новий спосіб буде застосований проти Кеннета Сміта, який отримав вирок за вбивство у 1996 році. 

58-річний в'язень вже пережив одну спробу страти в листопаді. Виконавці тоді не змогли ввести йому внутрішньовенний катетер зі смертоносно речовиною. Після того генпрокурор штабу Стів Маршалл направив до суду прохання дозволити страти Сміта із використанням газу. 

Сторона захисту засудженого заявила, що страта у такий спосіб може порушити заборону Конституції США на "жорстокі та незвичайні покарання". Також адвокати наголосили, що друга спроба страти також є порушенням та додали, що їхній підзахисний ще має право на подання апеляції. 

Сміта було засуджено до смертної кари за вбивство Елізабет Сеннетт у 1988 році.

"Родина Елізабет Сеннетт чекала 35 років, щоб побачити справедливість. Хоча очікування затяглося, я вдячний, що наші талановиті фахівці з судових справ майже довели цю справу до фінішу", - наголосив генпрокурор Маршалл.

Більшість страт у США відбуваються із використанням смертельних ін'єкцій барбітуратів. Однак у низки штатів виникла проблема і отриманням потрібних гіпноседативних препарати через закон, який забороняє фармкомпаніям продавати такі ліки в'язницям. 

Водночас метод страти із застосуванням азоту схвалений також в Оклахомі і Міссісіпі, однак на практиці його там ще жодного разу не використовували. 

Нагадаємо, цьогоріч у липні в Сінгапурі стратили 45-річну Сарідеві Джамані, яку визнали винною у торгівлі героїном. Це перший випадок страти жінки за останні 20 років.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Іран з четверга, 2 листопада, очолив Раду з прав людини в ООН.

Головне