Українці зможуть побачити метеоритний дощ Ліриди: названі дати

Українці зможуть побачити метеоритний дощ Ліриди: названі дати

У другій половині квітня мешканці Північної півкулі планети зможуть помилуватися метеорним потоком Ліриди.

Про це повідомляють на сайті Space.

Очікується великий метеорний поток Ліриди, який активний з 15 по 29 квітня 2023 року, а піка досягає 22 і 23 квітня.

Зі шлейфу планета вийде 29 квітня. Пік зорепада припадатиме на п'ятницю, 21 квітня. Найкращий час для спостережень - з півночі і до світанку, вдалині від міських вогнів.

Очікується, що цього року неозброєним оком можна буде побачити близько 18 метеорів на годину, їхня швидкість буде 47 км/сек.

Довідка.

Ліриди - це уламки комети C/1861 G1 Тетчер, з яким у квітні кожного року стикається Земля, що й викликає видовище “зірок, що падають”. Це приводить до того, що в атмосферу нашої планети на швидкості майже 180 000 км на годину потрапляють дрібні частинки (буквально пилинки) і, випаровуючись, утворюють явище метеора.

Нагадаємо, на Сонці стався плазмовий водоспад, що у вісім разів більше діаметра Землі.

Аргентинський професійний астрофотограф Едуардо Шабергер Пупо за допомогою спеціального обладнання зробив унікальну фотографію Сонця. Йому вдалося зафіксувати стіну з падаючої плазми в районі південного полюса нашої зірки.

Вчені називають такі явища на Сонці полярним корональним протуберанцем. Вони схожі на звичайні сонячні протуберанці, які є петлями із плазми, що викидаються з поверхні Сонця під впливом магнітних полів нашої зірки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, заарештований в росії репортер WSJ Гершкович написав листа батькам.

Головне