Україна є другом Болгарії, на відміну від росії: депутат пояснив, чому треба передати 100 БТРів Києву

Україна є другом Болгарії, на відміну від росії: депутат пояснив, чому треба передати 100 БТРів Києву

Україна може отримати близько сотні бронетранспортерів зі складів болгарського МВС. З відповідною ініціативою до парламенту Болгарії звернувся депутат від коаліції Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія Івайло Мірчев, пише Euronews Bulgaria.

Політик пояснив, що ці бойові машини були виготовлені в 60-70-х роках минулого століття. Тоді їх було закуплено для внутрішніх військ держави, проте ці БТР давно не використовуються. Окрім того, що вони не потрібні, їх обслуговування дорого обходиться бюджету, додав Мірчев.

У дописі в соцмережі Twitter він також наголосив, що передача цих машин жодним чином не вплине на обороноздатність Болгарії. Ці БТРи не мають жодного відношення до Збройних сил країни.

Мірчев визнав, що ці машини є "морально і технічно застарілою зброєю", проте вони потрібні Україні. Частина них може згодитися навіть для ремонту наявної у ЗСУ техніки.

У дописі він також розвінчав міф, який гуляє серед населення Болгарії про те, що "інші не дають Україні стільки, скільки ми".

"Реальність: з усіх країн, які допомагають Україні, Болгарія робить найменший внесок. Навіть Північна Македонія надала серйознішу підтримку, ніж ми, у вигляді танків і літаків. До речі, в 1999 році Болгарія передала Македонії 94 танки Т-55 і 108 гаубиць, і це не викликало в нашій країні серйозних побоювань щодо ослаблення нашої обороноздатності", - пояснив він.

Окремо депутат підкреслив, що "Україна є дружньою країною Болгарії і, на відміну від росії, не оголошувала нас ворогом". Він нагадав своїм співгромадянам, що в Україн нині проживають сотні тисяч українських болгар і їхня країна має допомогти їм себе захистити від агресора.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Президент Володимир Зеленський після зустрічі з прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим підписав з ним у Софії Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України. Цей документ засвідчує, що Болгарія підтримує набуття Україною членства в НАТО, щойно це дозволять умови.

Головне