Україна вимагає від росії звільнити усіх незаконно затриманих українських журналістів, - Томіленко

Україна вимагає від росії звільнити усіх незаконно затриманих українських журналістів, - Томіленко

Україна вимагає від росії звільнити українського журналіста агентства УНІАН Дмитра Хилюка та усіх незаконно засуджених журналістів у Криму, зокрема, Владислава Єсипенка та Ірини Данилович. Відповідну заяву зробив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

За його словами, дії рф щодо затриманого американського журналіста Евана Гершковича свідчать про готовність тоталітарної росії "застосовувати свої відпрацьовані репресивні практики до кожного незалежного журналіста!"

"Під час війни права тисяч і тисяч людей масово порушуються. Саме журналісти та медіа підвищують шанси кожної окремої жертви на те, що її історія буде почута.

Документування воєнних злочинів журналістами допомагає встановленню правди та притягненню винних до відповідальності… Оскільки журналісти та медіа фіксують воєнні злочини, російська армія розглядає українських журналістів (як і міжнародних теж) своїми мішенями", - наголосив Томіленко.

Разом з тим він нагадав про численні свідчення про цілеспрямовані атаки на автомобілі з надписами ПРЕСА, накази убивати журналістів на передовій, атаки на редакційні приміщення, арешти, викрадення, катування, позбавлення медійників можливості здійснювати незалежну професійну діяльність на тимчасово окупованих територіях. 

"Показовою є історія моєї колеги з Мелітополя, головної редакторки медіа РІА-Мелітополь Світлани Залізецька. Росіяни прийшли з обшуком, арештували літнього 75-річного батька і зателефонували доньці з пропозицією здійснити обмін батька на доньку-журналістку. Це обурливо! Але це і демонструє мужність та стійкість українських журналістів!" - зазначив голова НСЖУ.

За його даними, від початку повномасштабного вторгнення росіяни вбили в Україні щонайменше 57 медіапрацівників.

"Останньою жертвою є Богдан Бітік, український фіксер італійського видання La Repubblica, якого росіяни вбили минулого тижня у Херсоні.

Щонайменше один український журналіст, якого викрали минулого року в березні, все ще загартований у росії. Це Дмитро Хилюк, журналіст національного новинного агентства УНІАН з Києва. Ми вимагаємо від росії звільнення журналіста агентства УНІАН Дмитра Хилюка, і всіх незаконно засуджених кримськотатарських журналістів, і засуджених у Криму Владислава Єсипенка та Ірини Данилович!" - наголосив Сергій Томіленко.

Як повідомляли "Ми-Україна", у Москві суд визнав “законним” двомісячний арешт американського журналіста Евана Гершковича 

Головне