Україна почала переговори щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи, - Reuters

Україна почала переговори щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи, - Reuters

Україна вже розпочала обговорення з країнами-партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи. Ці переговори наразі називають складними.

Про це повідомляє інформаційна агенція Reuters.

"Україна почала онлайн-переговори з партнерами щодо розширення Чорноморської зернової ініціативи, спрямованої на те, щоб Київ міг продовжувати постачати зерно на світові ринки", - повідомило високопоставлене джерело в українському уряді на умовах анонімності.

Джерело також повідомило агенції Reuters, що Україна не вела переговорів з росією, яка заблокувала українські чорноморські порти після свого вторгнення в 2022 році. За словами джерела, Київ має розуміння, що його партнери спілкуються з Москвою.

"Ситуація з переговорами досить складна. Зараз багато залежить не від нас, а від партнерів", - сказало джерело.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, старша аналітикиня Центру досліджень сучасної Туреччини Євгенія Габер розповіла, що Чорноморська зернова угода має бути продовжена. Україна нині має на меті домогтися збільшення терміну її дії щонайменше на рік або зробити постійною. Вона зазначила, те, що ініціативу потрібно продовжувати кожні 120 днів. Це дає можливість росіянам постійно шантажувати учасників “зернової ініціативи”. Наразі угода діє до 20 березня 2023 року.

Крім того, очільник турецького зовнішньополітичного відомства Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина всіляко сприяє продовженню дії так званої “Чорноморської зернової угоди”, укладеної між Україною, ООН та рф. Також Анкара працює над усуненням проблем з експортом українського зерна, які спостерігаються зараз.

Головне