Українську сторону ніхто офіційно не сповістив про смерть захисника Маріуполя, — омбудсман

Українську сторону ніхто офіційно не сповістив про смерть захисника Маріуполя, — омбудсман

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про відсутність офіційного сповіщення щодо смерті українського захисника Маріуполя, який перебував у російському полоні. Про трагедію додатково повідомили МКЧХ та ООН. 

У зв'язку з цим, він терміново звернувся до своєї російської колеги з вимогою з'ясувати обставини та причину смерті Олександра Іщенка.

"Із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини в рф, аби вона розібралася у трагічній смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомила мені обставини і причину смерті Олександра Іщенка", - повідомив Дмитро Лубінець.

Лубінець також поінформував про трагічний інцидент Міжнародний комітет Червоного Хреста та Організацію Об'єднаних Націй. Він наголосив на вимозі України до рф суворо дотримуватися Женевських конвенцій, зокрема щодо надання належної медичної допомоги військовополоненим.

"Україна вимагає, аби рф неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених", — додав Уповноважений ВР з прав людини.

Омбудсман підкреслив необхідність створення змішаної медичної комісії для забезпечення можливості репатріації всіх тяжкохворих та тяжкопоранених українських військовополонених. Ця ситуація загострює питання дотримання міжнародного гуманітарного права та захисту прав військовополонених в умовах триваючого конфлікту.

Як писали "Ми-Україна" раніше, в Україні на війні проти країни-агресорки росії загинув четвертий фінський доброволець. Інформацію підтвердили в Асоціації учасників бойових дій Фінляндії, пише Yle.

Головне