Українські атлети закликали скасувати ліцензії спортсменів з рф та не допускати їх до Олімпіади

Українські атлети закликали скасувати ліцензії спортсменів з рф та не допускати їх до Олімпіади

Видані українські спортсмени закликали Францію та організаторів Олімпійських ігор 2024 анулювати ліцензії, видані атлетам-представникам країни-агресорки та не допускати їх до участі у змаганнях.

Відритий лист проти участі росіян в Олімпіаді вони адресували главі французької держави Еммануелю Макрону, очільниці Мінспорту Амелі Удеа-Кастері, пані меру столиці Франції Анн Ідальго та особам, відповідальним за організацію міжнародних спортивних змагань. 

Ознайомитись із повним текстом звернення можна на сайті Мінмолодьспорту за посиланням. Відомство ініціативу атлетів підтримало та закликало українців поширювати дані про цей лист із хештегом #Sign2Stop.

Українські спортсмени у зверненні наголошують на тому, що низка атлетів з рф, серед яких Владислав Ларін, Заурбек Сідаков та Заур Угуєв, попри те, що відкрито підтримують війну рф в Україні ліцензії на участь в Олімпіаді 2024. Така ж позиція ще близько десятка російських спортсменів не заважає їм в найближчому майбутньому стати власниками таких ліцензій, серед них тхеквондисти Максим Храмцов, Поліна Хан, Крістіна Адебайо, Георгій Гурцієв та Тетяна Мініна, дзюдоїсти Мадіна Таймазова, Інал Тасоєв, Арман Адамян, борець Абдулрашид Садулаєв.

"Допущення спортсменів країн-агресорів, які відкрито підтримують збройну агресію рф проти України є порушенням фундаментальних етичних принципів, задекларованих Олімпійською хартією, чинної з 26 червня 2019 року, тому вважаємо, що будь-який формат участі спортсменів держав-агресорів є недопустимим", - пояснюють у відкритому листі титуловані українські атлети.

Свої підписи під зверненням вже залишили: 

  • веслувальниця, олімпійська чемпіонка Анастасія Коженкова,
  • фристайліст, олімпійський чемпіон 2018 року Олександр Абраменко,
  • гімнаст, олімпійський чемпіон і срібний призер Олімпійських ігор 2016 Олег Верняєв,
  • біатлоністка, чемпіонка Олімпійських ігор у Сочі, п'ятиразова чемпіонка Європи Олена Білосюк,
  • легкоатлетка, олімпійська чемпіонка Наталія Добринська,
  • фехтувальниця, олімпійська чемпіонка 2012 року Яна Шемякіна,  
  • перший чемпіон світу з дзюдо в історії України Георгій Зантарая,
  • легкоатлетка, бронзова призерка літніх Олімпійських ігор 2020 року Ярослава Магучіх,
  • синхроністка, чемпіонка світу та Європи Марта Фєдіна,
  • легкоатлетка, бронзова призерка Олімпійських ігор Ольга Саладуха

Також лист підписали ще десятки інших найтитулованіших українських спортсменів.

Мінспорту закликало усіх, хто поділяє цінності Олімпізму та прагне справедливості у спорті, долучитися до цієї ініціативи. Для того, щоб долучитись необхідно написати про своє бажання акакунтам "Трибуни" або Base of Ukrainian sports в Instagram. Ще один варіант - написати на електронну пошту [email protected]

Як писав "Ми-Україна" раніше, на початку грудня президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах заявляв, що рішення про участь російських спортсменів в Олімпійських іграх у березні 2024 року ще не прийнято.

Головне