Україна вимагатиме посилення санкцій, якщо російські окупанти не залишать Запорізьку АЕС - Галущенко

Україна вимагатиме посилення санкцій, якщо російські окупанти не залишать Запорізьку АЕС - Галущенко

Україна вимагатиме посилення санкцій, якщо російські окупанти не залишать Запорізьку АЕС .

Таку позицію озвучив міністр енергетики України в ефірі телемарафону "Єдині новини", коментуючи ухвалену 7 березня резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ про термінове повернення ЗАЕС під повний контроль України.

"Резолюція фіксує весь перелік проблемних питань, які накопичились під час окупації ЗАЕС. Ключовий меседж, який ми доносимо до світової спільноти і, зокрема, до Ради керуючих МАГАТЕ: кожен день перебування росіян на Запорізькій атомній станції збільшує кількість цих проблем і активізує загрозу ядерного інциденту", - зазначив очільник Міненерго.

Враховуючи, що виконання міжнародних документів є слабкою стороною росії, зазначив він "ми будемо пушити питання санкцій відповідно".
Україна вперше стала членом Ради керуючих МАГАТЕ після 13-річної перерви, і ухвалення запропонованої нашою делегацією резолюції є важливим досягненням.

"У нас є два роки, коли ми будемо представлені у Раді керуючих. У цьому органі - 35 країн, він формує ключові напрямки в діяльності МАГАТЕ. З урахуванням того, що росіяни накоїли з ядерною енергетикою в Україні, дуже важливо, що наш голос буде безпосередньо присутній. Голосування показало, що весь цивілізований світ - з нами", - зазначив Герман Галущенко.

Нагадаємо, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі у середу, 6 березня, прибув до Сочі, рф, аби провести консультації щодо окупованої Запорізької АЕС.

Як писали "Ми-Україна" раніше, удари ЗСУ скоротили нафтопереробні потужності рф. Про це повідомила британська розвідка.

У звіті йде мова про атаки українських безпілотників по об'єктах у рф, зокрема, по нафтопереробних підприємствах. Аналітики нагадали, що 1 березня 2024 року рф на 6 місяців запровадила заборону на експорт бензину "для стабілізації цін на внутрішньому ринку на тлі зростання попиту".

Головне