Угорщина ще у квітні "позичила" у Китаю €1 млрд

Угорщина ще у квітні

Уряд Угорщини нещодавно розкрив інформацію про отримання кредиту в розмірі 1 мільярда євро від трьох китайських банків, при цьому кошти угорська сторона отримала ще у квітні 2024 року. Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на офіційні джерела в Будапешті.

Кредит, розрахований на три роки, надали Банк розвитку Китаю, Банк Китаю та Експортно-імпортний банк Китаю. Кошти планується спрямувати на фінансування інфраструктурних проєктів у сферах транспорту та енергетики.

Цей кредит - не перший випадок фінансової співпраці Венгрії з Китаєм. У 2022 році Будапешт вже позичив 917 мільйонів доларів на будівництво залізничної лінії між Будапештом і Белградом в рамках китайської ініціативи "Один пояс, один шлях".

Нова угода була підписана напередодні візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Будапешта в травні. Тоді ж сторони домовились про пакет транспортних та енергетичних проектів вартістю від 5 до 10 мільярдів доларів.

Міністр економіки Угорщини Мартон Надь пояснює, що частина нової інфраструктури принесе користь китайським інвесторам, які будують заводи з виробництва автомобілів та акумуляторів неподалік Будапешта.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 2 липня угорський прем'єр Віктор Орбан приїздив з офіційним візитом у Київ, де зустрічався з президентом Володимиром Зеленським. Після цього політик відправився у Москву до Володимира Путіна, що викликало критику з боку ЄС. Далі Орбан попрямував у Китаї, свій візит до Сі Цзіньпіна він охрестив "Peace mission 3.0". Наступна його подорож була до експрезидента США Дональда Трампа.

Головне