Угорщина не поспішає з ратифікацією вступу Швеції в НАТО, - Орбан

Угорщина не поспішає з ратифікацією вступу Швеції в НАТО, - Орбан

Угорський прем'єр Віктор Орбан заявив, що на сьогодні не бачить готовності законодавців підтримати заявку Швеції на членство в Північноатлантичному альянсі. Він також наголосив на тому, що стосовно цього питання між Угорщиною та Туреччиною жодних домовленостей не існує, пише Reuters.

Річ у тім, що окрім вказаних двох країні решта держав-членів НАТО ратифікували вступ Швеції до блорку.

"Не існує угорсько-турецької угоди щодо заявки Швеції до НАТО... рішення ухвалюватиметься лише угорським парламентом… коли законодавці вирішать, що для цього настав час", - сказав Орбан. 

Вагання зі схваленням шведської заявки Будапешт пояснив "необґрунтованими звинувачення шведських політиків у підриві демократичних прав". 

На сьогодні парламентарі Угорщини перебувають на зимових канікулах і, як очікуються, повернуться до роботи орієнтовно у середині лютого.  

Нагадаємо, цьогоріч у жовтні турецький лідер Реджеп Тайїп Ердоган підписав протокол про вступ Швеції до Альянсу.  За процедурою, документ далі передано на розгляд у Великі національні збори Туреччини. Своєю чергою, 16 листопада Комісія турецького парламенту вирішила перенести на невизначений термін голосування, яке стосується схвалення заявки Швеції на отримання членства в Організації Північноатлантичного договору. Цими діями Анкара знову поставила на паузу процес розширення НАТО, який і так триває вже 18 місяців. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський під час підсумкової пресконференції 21 грудня заявив, що членство України в Організації Північноатлантичного договору було б для нашої країні "найпотужнішим варіантом", але нас в НАТО не запрошують

Головне