Угорщина не буде фінансувати спільну закупівлю ЄС боєприпасів для України

Угорщина не буде фінансувати спільну закупівлю ЄС боєприпасів для України

Угорщина відмовляється брати участь у спільному фінансуванні Європейським Союзом закупівлі боєприпасів для передачі їх Україні.

Про це заявив голова Міністерства закордонних справ та зовнішньоекономічних зв'язків Угорщини Петер Сійярто, передає Index. За його словами, на порядку денному Євросоюзу є кілька пропозицій, спрямованих на збільшення постачання озброєнь Україні.

Наразі на столі знаходяться дві пропозиції, які б дозволили перевозити велику кількість боєприпасів. Серед них у першому реченні йдеться, що якщо країна-учасниця постачає боєприпаси в Україну з власних запасів, то це фінансуватиметься із загального бюджету в розмірі 1 млрд євро.

"Угорщина досі не хоче постачати зброю. При цьому ми не заважаємо іншим робити те, чого вони хочуть. Вклад Угорщини у розмірі одного відсотка - це приблизно 10 мільйонів євро - буде використаний для інших заходів", - сказав очільник МЗС країни.

Він пояснив, що ці кошти витратять для таких цілей, як стабільність Західних Балкан та скорочення міграції до ЄС. Згідно з другою пропозицією, країни-члени європейського блоку намагатимуться передати Україні якнайбільше нових спільно закуплених боєприпасів. У зв'язку з цим буде також створено нову фінансову базу у розмірі 1 млрд євро.

"Угорщина також не братиме участі у цьому. Ми не купуємо боєприпасів для відправки в Україну. Тому внесок Угорщини до цього фонду також може бути використаний для спільної мети", - підсумував Сійярто.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна повинна триматися подалі від російсько-української війни, якщо хоче жити мирно.

Головне