У США вперше стратили засудженого азотом: подробиці

У США вперше стратили засудженого азотом: подробиці

В американській Алабамі 25 січня вперше в історії США страту засудженого до смерті в'язня провели за допомогою чистого азоту. Суперечливий метод був застосований проти Кеннета Сміта, який отримав вирок за вбивство у 1996 році. 

Як пише CBS News, у 2022 році злочинця вже намагались стратити, однак того разу виконавцям не вдалось йому ввести внутрішньовенний катетер зі смертоносною речовиною.

"Після понад 30 років спроб обдурити систему Сміт відповів за свої жахливі злочини. Страту законним чином здійснили за допомогою азоту - методу, раніше запропонованого Смітом в якості альтернативи смертельній ін'єкції. Нарешті містер Сміт отримав те, про що просив, і цій справу нарешті покладено край", - заявила губернаторка Алабами Кей Айві. 

Як повідомляється, процес страти розпочався 25 січня о 19.53 за місцевим часом. За 29 хвилин медики констатували смерть засудженого. 

Представники ЗМІ, яких запросили стати очевидцями смертної кари, зазначили, що Сміт протягом як мінімум двох хвилин на початку страти трясся і корчився на каталці". У Департаменті виправних установ штату Алабама пояснили, що це сталось через те, що засуджений "затримував дихання настільки довго, наскільки міг", а відтак "все це було очікувано".

Останніми словами Сміта стали: "Сьогодні ввечері Алабама змусила людство зробити крок назад. Я йду з любов'ю, миром та світлом. Дякую, що підтримали мене. Люблю вас".

Сміта було засуджено до смертної кари за вбивство Елізабет Сеннетт у 1988 році. Після його страти донька вбитої заявила, що вбивця його матері сплатив свій борг. 

"Кеннет Сміт прийняв кілька невірних рішень 35 років тому, і сьогодні ввечері його борг було виплачено. Сьогодні ввечері Елізабет Сеннетт досягла справедливості", - сказала вона на брифінгу. 

Духовний наставник Сміта преподобний Джефф Худ назвав смертну кару за допомогою азоту "моральним апокаліпсисом, що насувається". 

На сьогодні стара за допомогою чистого азоту технічно дозволена всього в трьох штатах США - Оклахомі,  Міссісіпі та Алабамі. Втім до учора цей метод на практиці не застосовувався в країні жодного разу. Минулого тижня ООН закликав США відмовитись від такого методу страти, оскільки його можна порівняти з тортурами.

Як писав "Ми-Україна" раніше, влітку 2023 році в Сінгапурі стратили 45-річну Сарідеві Джамані, яку визнали винною у торгівлі героїном. Це перший випадок страти жінки за останні 20 років

Головне