У Швеції спалили Коран у свято Курбан-Байрам

У Швеції спалили Коран у свято Курбан-Байрам

Протестувальник порвав і спалив Коран біля центральної мечеті Стокгольму. Шведська поліція надала дозвіл на проведення акції, але згодом звинуватила чоловіка в агітації проти етнічної чи національної групи. Про це пише Reuters.

Один із протестувальників розірвав сторінки Корану і витирав ним своє взуття, потім поклав туди бекон і підпалив книгу. Тим часом інший чоловік говорив у мегафон.

За цим спостерігали близько 200 людей. Деякі з присутніх на знак протесту проти підпалу кричали арабською мовою "Бог великий". Один глядач спробував кинути камінь і його затримала поліція.

У той же час SVT Nyheter зазначає, що станом на 5 липня шведська поліція отримала три нові заявки на акції зі спалення релігійних текстів — дві в Стокгольмі і одна в Гельсінгборзі. Згідно з документами, що є у розпорядженні видання, одна заявка на спалення Корану "якомога швидше біля мечеті в Стокгольмі" надійшла від жінки віком близько 50 років.

Як відомо, Анкара останнім часом неодноразово висловлювала обурення антитурецькими акціями у Швеції. Водночас влада Швеції заявляє, що свобода слова твердо закріплена в її конституції.

Заступник речника Державного департаменту США Ведант Патель назвав спалення релігійних книг "нешанобливим і образливим".

"Те, що може бути законним, звичайно, не обовʼязково є прийнятним", - додав він.

Але він продовжив закликати Туреччину та Угорщину невідкладно ратифікувати протокол про вступ Швеції до НАТО.

"Ми вважаємо, що Швеція виконала свої зобовʼязання за тристороннім меморандумом", - наголосив Патель.

Премʼєр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що не буде судити про те, як протест може вплинути на вступ Швеції в НАТО.

Як писав “Ми-Україна” раніше, в Афганістані закриються всі салони краси для жінок. Відповідний наказ видало керівництво радикального руху “Талібан”, що захопило владу в країні у серпні 2021 року.

Головне