У Шотландії 55 китів-гринд викинулися на берег: вижив тільки один

У Шотландії 55 китів-гринд викинулися на берег: вижив тільки один

У Шотландії 55 китів-гринд, яких ще називають круглоголовими китами або чорними дельфінами, викинулися на берег. З усіх них вижив тільки один.

Про це повідомила Британська організація дайверів для порятунку морських жителів (BDMLR) на сторінці у Facebook. Як зазначається, більшість китів, які викинулися на берег, швидко загинули.

Тільки 15 китів були живі на момент прибуття рятувальників. Однак зрештою вижив тільки один.

"16 липня близько 7-ї години ранку, BDMLR отримали повідомлення про масове викидання на берег близько 55 китів-гринд на острові Льюїс, Шотландія. На жаль, жоден з них (окрім одного, якого перенесли з мілини раніше) не пережив цього випробування", - йдеться в повідомленні.

Масова загибель ссавців сталась на узбережжі біля Норт-Толста на острові Льюїс. На допомогу приїхали медики з різних регіонів Англії та Шотландії, берегова охорона та пожежно-рятувальна служба. Для порятунку задіяли цивільну авіацію.

Рятувальники намагалися повернути у море двох найбільш активних китів. Один з них не зміг втриматися на воді і загинув. Другий кит-гринд врятувався.

Згодом загинули ще три кити. Вісім дорослих гринд і четверо дитинчат ще дихали. Однак вони вже довго пробули на мілині, а море було неспокійним.

Один з директорів BDMLR Ден Джарвіс розповів у коментарі CNN, що кити можуть вижити на суші лише шість годин, перш ніж їхній стан погіршуватиметься.

Близько 15:30 дійшли висновку, що китів не вдасться безпечно повернути у море. Усіх інших китів вирішили евтаназувати, аби вони не страждали.

"Наразі є підозра, що вся група викинулася на мілину через те, що одна з самок народила. Гринди відомі своїми сильними соціальними зв'язками, тому часто, коли один кит потрапляє в скрутне становище і сідає на мілину, інші йдуть за ним", – пояснили рятівники.

Ветеринари розповіли, що в одного з загиблих китів був вагінальний пролапс.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Китай посилить контроль за продуктами, які ввозяться з Японії. Заходи запроваджуються через намір японської влади скинути “очищену” воду з Фукусіми в океан.

Головне