У парламенті обговорюють запровадження механізмів демобілізації з військової служби

У парламенті обговорюють запровадження механізмів демобілізації з військової служби

У парламенті зараз триває обговорення щодо запровадження механізмів демобілізації з військової служби.

Про це розповів представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський на брифінгу в Медіацентрі “Україна - Укрінформ”. За його словами, це наразі складне питання для Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, членом якого він є.

"Були пропозиції визначити, після завершення якого строку військової служби за мобілізацією громадянин матиме право бути звільненим за демобілізацією. Однак я неодноразово зазначав, що у світовій історії практично немає прикладів повної демобілізації під час повномасштабного вторгнення", - розповів Веніславський під час брифінгу.

Проте член комітету також наголосив, що люди, які боронять Україну ще з перших днів повномасштабної війни, повинні мати "якісь орієнтири в їхній подальшій службі”. Наразі це також обговорюється.

"Пропонується упродовж 36 місяців служби за мобілізацією передбачити можливість демобілізації. Є інші пропозиції. Ми обговорюємо це питання", - зазначив він.

Крім того, йде обговорення звільнення в запас військових строкової служби, хоча законодавство не передбачає цього під час дії правового режиму воєнного стану. Він додав, що рішення щодо цього наразі не напрацьовано.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, строковики, чий термін служби вже закінчився, будуть демобілізовані. Таку можливість для військовослужбовців обговорили на Ставці Верховного Головнокомандувача у п'ятницю, 24 листопада. Відповідну пропозицію озвучив президент України Володимир Зеленський. Військові, які були присутні, погодились з цим.

Головне