У Нідерландах чоловік, який 12 років був паралізований, вчиться ходити завдяки імпланту в мозку

У Нідерландах чоловік, який 12 років був паралізований, вчиться ходити завдяки імпланту в мозку

У Нідерландах 40-річний Герт-Ян Оскам, який протягом 12 років був паралізований, тепер вчиться ходити завдяки вживленому раніше в мозок електронному імпланту.

Про це повідомило видання CBS NEWS. Як зазначається, це перший випадок в історії медицини. При цьому Герт-Ян Оскам протягом кількох років бере участь в дослідженнях вчених. Зокрема, він взяв участь у дослідженні невролога зі Швейцарського федерального технологічного інституту Грегуара Куртіна. Він займається розробкою електронних імплантів.

У 2018 році команда Куртіна виявила, що технологія може стимулювати нижній відділ хребта та допомагати людям із травмами спинного мозку відновлювати навички ходьби.

Крім того, під час останнього дослідження близько року тому вчені відновили зв’язок між головним та спинним мозком Оскама. Вони зробили це за допомогою цифрового мосту. Він посилає сигнали з голови до нижніх кінцівок. 

"Ми вловили думки Герта-Яна та перевели ці думки в стимуляцію спинного мозку для відновлення довільних рухів", – розповів Грегуар Куртін.

За допомогою цього нідерландець уже навчився стояти, ходити, підійматися сходами та перетинати складну місцевість. Протягом усього дослідження Оскам взяв участь у 40 сеансах нейрореабілітації. Наразі він може пройти щонайменше 100 метрів або більше, залежно від погоди.

40-річного Герта-Яна Оскама паралізувало 12 років тому. Тоді чоловік перебував у Китаї і на велосипеді потрапив у аварію. 

Вчені вважають, що в майбутньому цим методом можна буде відновити рух рук та кистей.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Швейцарії науковці розробили біонічний протез, що дозволяє людям з ампутованими кінцівками відчувати тепло людського дотику

Головне