У Молдові визнали неконституційною проросійську опозиційну партію “Шор”: у рф вже обурились

У Молдові визнали неконституційною проросійську опозиційну партію “Шор”: у рф вже обурились

Проросійська партія "Шор" у Молдові тепер поза законом. Відповідне рішення 19 червня прийняв Конституційний суд країни, пише NewsMaker.

Опозиційну партію визнали неконституційною за статтею 41 Конституції. У ній вказано, що "партії та інші суспільно-політичні організації, цілі чи діяльність яких спрямовані проти політичного плюралізму, принципів правової держави, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Республіки Молдова є неконституційними".

Очільник молдовського КС Микола Рошка пояснив, що тепер партія "Шор" вважається розформованою.

"Жоден із документів цієї партії, ухвалених після винесення рішення, не має юридичної сили. Міністерство юстиції має сформувати комісію з ліквідації партії "Шор" для виключення її з державного реєстру юридичних осіб", - зазначив він.

Президентка Молдови Майя Санду наголосила, що суспільство давно чекало на це рішення.

"Політична партія, створена на корупції та заради корупції, становить небезпеку для конституційного ладу та безпеки держави. Тепер державні органи мають проаналізувати висновки КС та вжити подальших кроків для дотримання та ефективного виконання цього рішення", — зазначила вона у Facebook.

Санду підкреслила, що "Молдова має стати державою, яка карає корупціонерів і не дозволяє їм використовувати державні та громадські гроші в особистих цілях".

У росії також не забарились зі своїми коментарями.

"Суд у Молдові визнав опозиційну партію "Шор" поза законом. Демократія прогресує. Що далі? Румунська королева всієї Молдови?", - написала офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова.

Як писав "Ми-Україна" раніше, росіяни, які потрапили під санкції Великої Британії, можуть тепер жертвувати заморожені кошти на відновлення України. Це стало можливим згідно з новим законодавством, оголошеним міністром закордонних справ Британії Джеймсом Клеверлі.

Головне