У Мінекономіки розповіли, коли та скільки грошей отримає Україна у першому транші від ЄС

У Мінекономіки розповіли, коли та скільки грошей отримає Україна у першому транші від ЄС

Перший транш від Європейського союзу у рамках програми Ukraine Facility Україна розраховує отримати у березні. Про це заявила міністерка економіки України Юлія Свириденко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

За її словами, йдеться про 4,5 мільярда євро.

"Ми сподіваємось, що перший транш ми отримаємо у березні місяці у розмірі 4,5 млрд євро. За перший рік ми прогнозуємо отримати 18 млрд євро прямої бюджетної підтримки", - заявила Свириденко.

Водночас вона наголосила, що кошти від ЄС не дозволять покрити бюджетний дефіцит України. Тому українська сторона розраховує на підтримку американських партнерів.

"Це нам допоможе втримати нашу макроекономічну стабільність, яка є базовою передумовою для економічного зростання і відновлення", - заявила очільника Мінекономіки.

Нагадаємо, 1 лютого голова Євроради Шарль Мішель повідомив, що всі країни Євросоюзу одноголосно погодилися надати Україні допомогу в обсязі 50 мільярдів євро. Домовленості було досягнуто після декількох тижнів супротив угорського прем'єра Віктора Орбана.

Це рішення тепер повинен проголосувати Європейський парламент. Це станеться наприкінці лютого на другій пленарній сесії Європейської ради.

Як повідомляли "Ми-Україна", США привітали новий пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро, який ухвалили лідери ЄС. Водночас речник Державного департаменту Метью Міллер висловив сподівання, що американський Конгрес невдовзі ухвалить додаткове фінансування для України, яке запросив президент Байден.

Головне