У Гаазі відкривають центр із розслідування вторгнення рф

У Гаазі відкривають центр із розслідування вторгнення рф

У Гаазі відкривають Міжнародний офіс із розслідування вторгнення росії в Україну. Він починає свою роботу вже у понеділок, 3 липня.

Про це повідомило видання The Guardian. Як зазначається, це стане першим кроком до трибуналу над кремлівським режимом.

При цьому до Міжнародного центру судового переслідування за злочин агресії (ICPA) наразі входять прокурори з Києва, ЄС, США та Міжнародного кримінального суду (МКС). Центр проведе розслідування та збере докази як проміжний крок перед створенням спеціального трибуналу. Останній притягне до відповідальності кремлівських чиновників за розв'язання війни проти України.

Високопосадовці проведуть прес-конференцію в ICPA у штаб-квартирі судового агентства Європейського Союзу Євроюст. Серед них присутні генеральний прокурор України Андрій Костін, прокурор МКС Карім Хан, помічник генерального прокурора США Кеннет Політе та комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Нагадаємо, на пленарній сесії Парламентська асамблея ОБСЄ схвалила резолюцію щодо створення спецтрибуналу для притягнення росії до відповідальності за скоєні в Україні воєнні злочини.У міжнародному документі вперше згадується рашизм як державна ідеологія рф.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, створення спецтрибуналу над російською федерацією підтримали 37 країн. За словами українського політика і громадського діяча Арсенія Пушкаренка, три країни долучилось до робочої групи, яка працює над створенням трибуналу, щоб притягнути росію до відповідальості за скоєні воєні злочини.

“Міжнародний кримінальний суд вже видав орден на арешт Путіна. Це стосується саме тих дій, які підпадають під геноцид та депортацію українських дітей”, – зазначив Пушкаренко.  

Головне