У Чехію почав надходити російський газ

У Чехію почав надходити російський газ

У Чехію почав знову надходити російський газ, хоча його подача припинилась на початку 2023 року. Це відбувається через закупівлю певними трейдерами у жовтні газу з рф.

Про це заявив чеський міністр промисловості і торгівлі Йозеф Сікела, передає видання Novinky. Загалом із січня до кінця жовтня 2023 року на поставки газу з країни-агресорки припало 79,6 млн кубометрів. Це дорівнює 1,2%. 

Які саме імпортери здійснювали імпорт - не розголошується, оскільки це є комерційною таємницею. При цьому підтвердженням поставок російського газу до Чеської Республіки є інформація зі станції передачі в Ланжхоті в Південно-Моравському краї Чехії. Йдеться про те, що в жовтні газ перестав йти з Чехії до Словаччини, як це було раніше, а тепер надходить навпаки - зі Словаччини до Чехії. Його обсяг складає до 100 гігават-годин на добу.

Наразі до 40% газу у Чехії надходить з росії, заявив головний економіст Trinity Bank Лукаш Кованда.

Ще на початку року Чехія замінила російський газ на норвезький на скраплений LNG з Бельгії та Нідерландів. Ще минулого року країна отримувала близько 97% газу з російської федерації. У квітні міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікела повідомляв, що його країна вперше в сучасній історії перестала купувати російський газ.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Україні вистачить газу для проходження поточного опалювального сезону, розповіла заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук.

Головне