У Чехії налагодили серійний випуск дронів для ЗСУ: виготовляють "Лелек" та "Булаву"

У Чехії налагодили серійний випуск дронів для ЗСУ: виготовляють

Україно-чеський виробник дронів UAC оголосив про старт серійного виробництва БпЛА для України - "розвідників" Leleka-LR" та ударних апаратів "Булава" - у місті Колін. Про це пише чеський новинний портал E15.

Виконавчий директор UAC Павло Булант повідомив, що після пробної експлуатації в листопаді, у квітні було запущено повномасштабне виробництво.

"Це буквально військове виробництво, наш ексклюзивний замовник – українська армія", - підкреслив він.

UAC є філією української компанії DeViRo, яка з 2014 року спеціалізується на розробці та виробництві військових безпілотників. Виробничі потужності в Коліні дозволяють випускати близько сотні одиниць безпілотників на рік.

"Нині постачання безпілотної техніки з Чехії до України є абсолютним пріоритетом. У майбутньому ми маємо намір отримати вирішальну частку центральноєвропейського ринку в категорії середніх безпілотників та постачати продукцію до збройних сил країн НАТО та інших держав", - поділився планами на майбутнє представник компанії Штефан Фюле. 

На виробництві на сьогодні задіяно близько 80 співробітників, головним чином українців. Лише п'яту частину робочої сили складають громадяни Чехії.  

У червні Україна продемонструвала свою новітні розробку - дрон "Булава" - на паризькій оборонній виставці Eurosatory 2024.

"Булава" вирізняється Х-подібною конструкцією та потужною термобаричною боєголовкою вагою 3,6 кг. Цей безпілотник може вражати цілі на відстані до 60 км . При розмаху крил 1,6 м і довжині фюзеляжу 1,5 м "Булава" важить 11 кг і може досягати максимальної висоти польоту 2000 м. Оснащений електродвигуном, він може летіти зі швидкістю 100 км/год і залишатися в повітрі понад 50 хвилин", - пише Army Recogition. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, країни-члени НАТО дійшли згоди щодо щорічного фінансування України на 40 млрд євро.

Головне