У Білорусі засудили фігурантів справи про підрив літака А-50: строки ув'язнення від 2 до 25 років

У Білорусі засудили фігурантів справи про підрив літака А-50: строки ув'язнення від 2 до 25 років

Мінський суд засудив 12 людей, обвинувачених у справі про підрив російського літака А-50 на аеродромі Мачулищі. Вироки варіюються від 2 років і 3 місяців до 25 років позбавлення волі.

Про це повідомляють правозахисний центр "Вясна".

Як повідомляється, у справі обвинуваченими стали десять осіб, яких звинуватили у тероризмі, умисному приведенні в непридатність повітряного транспорту, державній зраді та інших злочинах. Семеро з них отримали вироки заочно.

Головним обвинуваченим став громадянин України Микола Швець, якого заочно засудили до максимального терміну - 25 років позбавлення волі. У червні Швець повернувся з ув'язнення на батьківщину після обміну на митрополита Іонафана.

Нагадаємо, вранці 26 лютого 2023 року на військовому аеродромі “Мачулищі” в Білорусі пролунали вибухи. Партизани двома дронами атакували російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У. Пошкоджень зазнали передня та центральна частини літака, авіоніка та радіолокаційна антена. Саме польоти розвідувальних літаків передували масованим ракетним обстрілам рф по Україні.


У чому важливість знищення літака А-50

 

А-50 — радянський і російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління. Створений на базі військово-транспортного літака Іл-76. Він може застосовуватися для виявлення та супроводження повітряних та надводних цілей, оповіщення командних пунктів автоматизованих систем управління видів Збройних Сил про повітряну та надводну обстановку, застосовуватися для управління літаками винищувальної та ударної авіації при їх наведенні на повітряні, наземні та морські цілі, а також служити повітряним командним пунктом.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, в акваторії Чорного і Середземного морів вранці в суботу фіксуються три російські військові кораблі, які є носіями крилатих ракет типу "Калібр".

Головне