Цього тижня супутник, вагою з дорослого носорога, впаде на Землю

Цього тижня супутник, вагою з дорослого носорога, впаде на Землю

Європейський супутник European Remote Sensing 2 (ERS-2), запущений у космос у 1995 році, вже цього тижня здійснить неконтрольоване повернення через атмосферу Землі. Відповідно до останніх оцінок Європейського космічного агентства (ESA), це станеться у середу, 21 лютого.

Втім, як пише CBS News, точну дату та час повернення апарату в атмосферу спрогнозувати не можливо. 

В ESA заспокоюють, що повернення таких об'єктів як супутники в в атмосферу Землі є "звичним" явищем. В агентстві зазначили, що ERS-2, коли буде на висоті у 80 км над Землею розпадеться на фрагменти, більша частина з яких згорить в атмосфері. Ті уламки, які не згорять, з високою долею ймовірності, впадуть в океан. Жоден із фрагментів не міститиме токсичних чи радіоактивних речовин. 

"Щорічний ризик отримання людиною травми від космічного сміття становить менше 1 на 100 мільярдів, що в 65 000 разів нижче, ніж ризик ураження блискавкою", - говорять науковці.  

Також в ESA пояснили, що контролювати рух супутника, коли він наближатиметься до Землі, неможливо. Це пояснюється, тим що його батареї давно розряджені, антени та бортова електроніка відключені, а останнє паливо буде витрачено ще у 2011 році.

Супутник ERS-2, вагою 2500 кг, був запущений 21 квітня 1995 року. Він використовувався для збору даних про поверхню суші, океани та полярні шапки Землі. Також з його допомогою дослідники здійснювали моніторинг стихійних лих, таких як сильні повені та землетруси. Його місія завершилася в 2011 році, коли Європейське космічне агентство почало виводити супутник з орбіти.

Як писав "Ми-Україна" раніше, американська розвідка має дані, які свідчать про те, що росія працює над створенням ядерної космічної зброї, яка могла б знищувати супутники

 
 

 

 

 

Головне