Ціни на розчинну каву знову зростуть: експерти попереджають про ризики для врожаю

Ціни на розчинну каву знову зростуть: експерти попереджають про ризики для врожаю

Ціни на каву, особливо розчинну, можуть вирости через несприятливі погодні умови у Бразилії. Як пише Bloomberg, відсутність опадів та непритаманна для цієї пори року спека загрожує врожаям робусти - сорту кавових зерен, які використовуються в розчинній каві. 

Фахівці прогнозують, що обсяги виробництва через погодні впливи Ель-Ніньо можуть виявитися на 15–20% нижчими за ті, що очікувались початково.  Якщо цей прогноз стане реальністю, то прийдешній врожай стане найнижчим принаймні з 2020 року.

Експерти відзначають, що у Бразилії у цю пору року зазвичай йдуть зливи, але цього року опадів у кавових регіонів практично немає. Звісно, переважна більшість фермерів застосовують спеціальні іригаційні системи для підтримання вологості ґрунту, проте насправді дієвого способу обмежити вплив підвищених температур не існує.

Видання зазначає, що посуха в Еспіриту-Санту - штату Бразилії, в якому розташованого багато кавових зон -  посилилась настільки, що минулого тижня влада оголосила у ньому стан тривоги. У зв'язку з цим жителям штату обмежили подачу води, полив ферм нині дозволено здійснювати лише в нічний час доби. 

Несприятлива для врожаїв погода вже відбилась на ринках кави. За оцінкою аналітика компанії StoneX Фернандо Максиміліано, ф'ючерси на робусту упродовж 2023 року злетіли у вартості на понад 40%.

Від наслідків настання Ель-Ніньо страждає не лише Бразилія, а й В'єтнам, який є другий у світі найбільшим виробником кави. 

Нагадаємо, у липні в ООН офіційно підтвердили повернення небезпечного погодного феномену Ель-Ніньо. Востаннє він спостерігався у 2016 році, який став найспекотнішим роком за всю історію досліджень. У Всесвітній метеорологічній організації наголосили, що новий Ель-Ніньо настав на додаток до зростання глобального потепління, а комбінація цих явищ може призвести до посилення і без того екстремальних погодних умов.

Як писав "Ми-Україна" раніше, дослідження Climate Central показало, що період з листопада минулого року по кінець жовтня 2023 року став найспекотнішими за 125 000 років 12 місяцями. Науковці застерігають, що надалі температурних рекордів побільшає.

Головне