Це стане ляпасом жертвам режиму: ООН закликали відхилити саудівську заявку у Раду з прав людини

Це стане ляпасом жертвам режиму: ООН закликали відхилити саудівську заявку у Раду з прав людини

Світові правозахисні організації закликали ООН відхилити заявку Саудівської Аравії на членство в Раді ООН з прав людини. Вони попереджають, що такий крок може підірвати здатність Ради вимагати справедливості у випадках порушення прав людини та буде сприйнятий як "ляпас" численним жертвам саудівського режиму. Про це пише The Guardian.

Попри всі намагання Саудівської Аравії позиціонувати себе як реформовану країну, яка досягла прогресу в галузі гендерної рівності та прав людини, її дії зазнають різкої критики з боку правозахисників. Серед головних звинувачень:

  • вбивство сотень ефіопських мігрантів на кордоні з Єменом у 2022-2023 роках,
  • невирішена справа про вбивство журналіста Джамаля Хашоґджі у 2018 році на території посольства, 
  • рекордна кількість страт з початку року - понад 198 осіб, включаючи тих, кого Amnesty International називає політичними протестувальниками,
  • тривалі тюремні ув'язнення жінок-активісток за використання соціальних мереж для адвокації розширення прав жінок.

"Перемога Саудівської Аравії стане ляпасом багатьом жертвам саудівських зловживань, не в останню чергу сотням ефіопських мігрантів і шукачів притулку, вбитих при спробі перетнути єменсько-саудівський кордон, жертвам військових злочинів коаліції на чолі з Саудівською Аравією в Ємені та родині Джамаля Хашоггі, - наголосив в листі до ООН директор Human Rights Watch Луї Шарбонно.

Ліна аль-Хатлул, голова відділу моніторингу та пропаганди в ALQST, підкреслила, що заявка Саудівської Аравії різко контрастує з вимогами членства в Раді. Вона зазначила, що саудівські правозахисники зазнають репресій за взаємодію з ООН, незалежне громадянське суспільство зазнає утисків, а експертам орагнізації відмовляють у доступі до країни.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця в ООН заявили, що “не можуть змусити рф дотримуватися міжнародного права”.

Головне