Це Х-101 і вона летіла, куди її направили: західні експерти вщент рознесли російську версію атаки на "Охматдит"

Це Х-101 і вона летіла, куди її направили: західні експерти вщент рознесли російську версію атаки на

Атака на дитячу лікарню "Охматдит" у Києві 8 липня була безсумнівно здійснена російською стратегічною крилатою ракетою Х-101. Такого висновку дійшли міжнародні експерти, опитані виданням FT, спростовуючи російську версію подій.

Так, речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що російські ЗС завдають ударів виключно по об'єктах критичної інфраструктури та військових цілях, пов'язаних з військовим потенціалом України. Представниця МЗС рф Марія Захарова пішла ще далі, звинувативши українську сторону в навмисному розміщенні систем протиповітряної оборони в житлових районах. Вона також зазначила, що військові об'єкти знаходяться "у пішій доступності" від медзакладу. Серед низки версій, вигаданих рф - удар по лікарні ракетною ППО системи NASAMS.

Водночас дослідник з Університету Осло Фабіан Хоффман провів детальний аналіз відеоматеріалів інциденту. Він стверджує, що кадри "не залишили абсолютно жодних сумнівів", що на лікарню летіла ракета Х-101, включаючи її конструктивні особливості та характер польоту - чітко видно характерні крила Х-101, носову частину, округлу коробчату форму фюзеляжу та встановлений зовні турбореактивний двигун.  Хоффман також не виявив жодних доказів того, що ракета була збита з курсу українською протиповітряною обороною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський про удар по "Охматдиту": "В такі моменти я хочу вбити Путіна, ми всі хочемо"

Павло Лузін, науковий співробітник Школи права та дипломатії імені Флетчера Університету Тафтса, підкреслює, що російські ракети зазвичай влучають саме в ті цілі, на які їх спрямовують військові рф.

"Російські ракети майже завжди летять туди, куди їх націлює російська армія. Якщо російська ракета влучила в лікарню, це означає, що російські військові націлилися на лікарню", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "рф завжди знає, де бʼють її ракети": Зеленський у США про ворожий удар по дитячій лікарні

Експерти також відзначають, що росія значно збільшила виробництво ракет Х-101. За даними Королівського інституту об'єднаних служб, у 2022 році було виготовлено 420 таких ракет, що майже у вісім разів більше, ніж у 2021 році.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України встановила, що удар по дитячій лікарні “Охматдит” з боку окупантів, був здійснений із застосуванням крилатої ракети Х-101.На місці трагедії знайдено уламки корпусу та руля цієї ракети, а також інші речові докази. Пізніше СБУ виявила нові докази, які підтверджують цей факт. 

 

Головне