Тріумф ультраправих та удар по Макрону і Шольцу: чим відзначились вибори в ЄС 2024 року

Тріумф ультраправих та удар по Макрону і Шольцу: чим відзначились вибори в ЄС 2024 року

Вибори до Європейського парламенту, в яких взяли участь сотні мільйонів громадян ЄС, принесли низку сюрпризів на політичній арені Європи. Одним з найбільш помітних результатів стало зростання підтримки ультраправих сил у кількох країнах.

Найбільшу кількість місць - 184 - отримала група "Європейська народна партія" (ЄНП). Ця політична сила, що об'єднує правоцентристські та християнсько-демократичні партії, вже заявила про свою чітку проєвропейську та проукраїнську позицію. Друге місце з 139 мандатами посів "Прогресивний альянс соціалістів і демократів" (S&D) - група, що представляє інтереси лівоцентристських сил. Третю сходинку зайняла проєвропейська група "Оновити Європу" (Renew), яка здобула 80 місць. 

Таким чином, попри нарощування підтримки ультраправі та євроскептики не змогли переважити центристів у новому Європарламенті.

Італія. Особливо вражаючого успіху досягла лідерка італійських правих Джорджія Мелоні, чия партія здобула близько 28% голосів виборців. Цей результат не лише зміцнив її позиції всередині Італії, але й перетворив її на одну з ключових фігур у новому складі Європарламенту.

Франція. У Франції вибори до Європарламенту обернулися справжнім провалом для президента Еммануеля Макрона. Настільки слабкий результат змусив його піти на безпрецедентний крок - розпустити національний парламент та оголосити дострокові вибори. 

Результати продемонстрували приголомшливий успіх ультраправої партії "Національне об'єднання" (RN) на чолі з Марін Ле Пен. Попередньо, RN здобула рекордні 31,5% голосів виборців, що більш ніж удвічі перевищує результат партії Макрона.

Німеччина. Результати виборів до ЄП в ФРН стали справжнім потрясінням для правлячої Соціал-демократичної партії (СДПН) та особисто для канцлера Олафа Шольца. СДПН набрала лише 14% голосів, що є найгіршим результатом партії на загальнонаціональних виборах за більш ніж 100 років. Натомість, успіху досягли їхні головні опоненти - правоцентристський блок Християнсько-демократичного союзу та Християнсько-соціального союзу (ХДС/ХСС), а також ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" (АдН).

Тепер Шольц стикається з посиленням тиску з боку правоцентристів, які закликають його наслідувати приклад французького президента і призначити дострокові парламентські вибори.

Угорщина. Вибори до ЄП в Угорщині принесли неочікувані результати для правлячої націоналістичної партії "Фідес" та її лідера Віктора Орбана. Попри те, що "Фідес" здобула 43,8% голосів виборців, це став найгіршим результатом партії на європейських виборах за всю її історію. Однією з причин такого відносного неуспіху стала активізація опозиції, зокрема угорських лібералів та лівих сил. Вони кинули серйозний виклик політиці Орбана, критикуючи його за авторитарні тенденції, обмеження свободи ЗМІ та конфлікти з Брюсселем.

Словаччина. Вибори в країні принесли несподіванку у вигляді поразки правлячої партії "Курс - соціальна демократія" (Smer) на чолі з прем'єр-міністром Робертом Фіцо. Натомість, переконливу перемогу здобула ліберальна опозиційна сила "Прогресивна Словаччина". За результатами голосування, остання набрала 27,8% голосів виборців, що дозволило їй отримати шість мандатів у Європарламенті. Водночас, партія Фіцо змогла заручитися підтримкою лише 24,8% виборців, що гарантує їй п'ять депутатських крісел у Страсбурзі. 

Польща. Вибори до Європейського парламенту в Польщі ознаменувалися запеклим протистоянням між опозиційною "Громадянською коаліцією" на чолі з Дональдом Туском та правлячою партією "Право і справедливість" (PiS). В результаті, обидві політичні сили здобули практично однакову підтримку виборців та отримали по 20 мандатів у Європарламенті. "Громадянська коаліція", яка об'єднує ліберальні та центристські партії, змогла мобілізувати 37,4% голосів поляків,  національно-консервативна PiS зуміла заручитися симпатіями 35,7% виборців.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президентська кампанія Джо Байдена зіткнулась з серйозним викликом, оскільки його підтримка серед виборців без вищої освіти - демографічної групи, що включає афроамериканців, латиноамериканок, молодь та жінок з передмість - суттєво знизилася порівняно з виборами 2020 року

Головне