Таліби в Афганістані заарештували та побили дівчат за "неправильні" хіджаби та макіяж

Таліби в Афганістані заарештували та побили дівчат за

В столиці Афганістану - місті Кабул - минулого тижня відбувся рейд школами, торговими центрами та ринками, під час якого силовики заарештовували 16-річних дівчат за "неправильні" хіджаби та використання косметики. Дівчат, які чинили супротив, били, пише The Guardian.

Побоїв зазнали і батьки затриманих підлітків, їх побили за "виховання аморальних дівчаток".

Одна з постраждалих розповіла журналістам, що її та кількох її однокласниць поліція затримала прямо посеред уроку англійської. Їх посадили у поліцейську вантажівку,  а тих, хто противився - били по ступнях та ногах.

"Мій одяг був скромним і навіть включав маску — запобіжний захід, який я вдягаю після захоплення влади талібами. Але мене все одно побили, стверджуючи, що моє вбрання невідповідне", - зазначила постраждала. 

Вона додала, що під арештом їй довелось пробути дві доби. Під час цього таліби весь час проклинали дівчат, називали їх "невірними", зокрема за вивчення іноземної мови та нібито наміру виїхати за кордон. Дівчат з-під варти звільнили лише після втручання старійшин. Також їм довелось підписати документи, якими підлітки зобов'язались припинити відвідування уроків англійської та не виходити з дому без обов'язкового покриття голови.

"Мені заборонили відвідувати школу, коли Талібан прийшов до влади у 2021 році, і тепер я не можу навіть ходити на приватні заняття. Я більше не можу уявити нічого для свого майбутнього, окрім як залишитися вдома та вийти заміж", - розповіла дівчина.

Нагадаємо, після того як у 2021 році "Талібан" захопив владу в Афганістані радикальний ісламістський рух обмежив доступ жінок до освіти, працевлаштування та громадських місць. У травні 2022 року таліби постановили, що жінки, перебуваючи за межами дому, повинні прикриватися з голови до ніг, відкритими можуть бути лише очі. У липні 2023 року "Талібан" розпорядився закрити всі салони краси для жінок в Афганістані.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у квітні минулого року “Талібан” заборонив афганкам працювати у місіях ООН в країні. 

Головне