Супутник зафіксував появу нових об'єктів на даху енергоблока ЗАЕС: в "Енергоатомі" прокоментували

Супутник зафіксував появу нових об'єктів на даху енергоблока ЗАЕС: в

Супутникові знімки Planet Labs від 5 липня показали появу нових об'єктів на даху 4-го енергоблока Запорізької АЕС (ЗАЕС). Роздільна здатність світлин не дає змоги розгледіти, що саме там встановили окупанти. Свою думку з цього приводу в ефірі "Ми-Україна" висловив президент "Енергоатому" Петро Котін.

"Ще деяку інформацію ми маємо. Там ми знаємо, що були розміщені кулеметні гнізда на дахах декількох енергоблоків. Ці нові знімки також можуть свідчити про те, що на дахах може бути вибухівка. Звичайно, точно сказати, зважаючи на якість фото не можна, що там саме. Але техногенна катастрофа, яку вони створили на Каховській ГЕС дає нам велике занепокоєння, що це саме вони можуть зробити на ЗАЕС", - зазначив він.

Фото: Planet Labs / Радо Свобода

Очільник "Енергоатому" підкреслив, що ЗАЕС продовжує перебувати у великій небезпеці.

"І ця небезпека пов'язана саме з перебуванням та продовженням перебування на станції військових російської федерації. Їхня кількість там то збільшується, то зменшується. За останньою інформацією, там нині знаходиться близько 700 осіб. Також там вибухівка, зброя і всі інші речі, які непотрібно, що були на такому об'єкті", - наголосив Котін.

Як писав "Ми-Україна" раніше, МАГАТЕ заявило, що хоче отримати додатковий доступ до окупованої ЗАЕС, щоб провести перевірку об’єктів станції. Представники агентства мають намір перевірити станцію на відсутність мін або вибухівки. Зокрема, вони хочуть мати доступ до дахів третього та четвертого реакторів, а також до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження станції.

Головне