Судилище над українськими полоненими: Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста

Судилище над українськими полоненими: Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста

Український омбудсмен подав листи до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста для зафіксування порушень норм міжнародного гуманітарного права, які здійснюють окупанти шляхом проведення судових процесів над українськими військовополоненими.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Нещодавно так званий "суд", утворений росіянами у так званій "ДНР", виніс псевдовироки 33 українським полоненим військовим, "засудивши" їх до ув'язнення на строк від 27 до 29 років. Російські ЗМІ повідомляють, що окупанти незаконно заарештували бійців 35-ї бригади морської піхоти та 17-ї танкової бригади ЗСУ, звинувативши їх у неправдивих злочинах.

Лубінець підкреслив, що вироки, оголошені "судом", є невизнаними світовою спільнотою та незаконними. Такий "суд" порушує право на справедливий судовий процес та є ще одним воєнним злочином Росії.

Він також відзначив, що ухвалені вироки суперечать Третій Женевській конвенції щодо прав полонених на справедливий суд та недопущення катування, і можуть бути визнані воєнним злочином. Лише українські суди мають право проводити суди на території Донецької області, яка є частиною України в міжнародно визнаних кордонах.

Лубінець закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Росію, щоб припинити практику проведення фальшивих судових процесів над українськими захисниками, які захищають свою землю від ворога.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, народному депутату Нестору Шуфричу, якого підозрюють в держзраді, оголосили про нову підозру. Слідчі зібрали доказову базу його причетності до фінансування так званої "Національної гвардії росії" в окупованому Криму. 

Головне