Суд продовжив тримання під вартою експосадовцю Міноборони Шаповалову

Суд продовжив тримання під вартою експосадовцю Міноборони Шаповалову

Суд у Києві вирішив залишити колишнього заступника міністра оборони Вʼячеслава Шаповалова під вартою до 1 листопада і зменшив йому заставу до 50 мільйонів гривень.

Прокурор наполягав на продовженні тримання під вартою або ж на заставі у 97 мільйонів гривень. За його словами, Шаповалов може переховуватись від слідства і виїхати з України, адже він експосадовець і "набув соціальних звʼязків".

Шаповалов сказав, що на момент затримання вже не працював. Він назвав підозру безпідставною.

"Стаття 114 перешкоджання ЗСУ в особливий період. Не можна перешкоджати тій діяльності, яка не здійснюється. Ми поставляли 15-20 тонн засобів, вони не можуть їздити по всій Європі. Хаб був у Польщі, в Жешуві. І звідти частково, по партіях доставляли товари в Україну. Всі забули, який час був тоді, це були складні обставини, в яких ми працювали. На початок війни в нас було нуль бронежилетів і касок", — сказав він.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Державна аудиторська служба перевірила закупівлі Міністерства оборони України протягом 2022 року та виявила порушення на понад 2,5 млрд гривень. 

Співробітники ДАС перевірили понад 600 контрактів і більшість з них, близько 500, були простроченими. Найчастіше вони були невиконані або прострочені через включення прибутку у вартість товару. Однак відповідно до урядової постанови 535 (ухвалена у березні 2022 року для спрощеної процедури договорів, - ред.), приватні або державні компанії не мали закладати прибуток у вартість товару. Документ передбачав, що виробники отримають до 100% передоплати на товар від держави. 

 

Головне