Став "цілковито іншим тілом": вчені розкрили долю астероїда, якого протаранив корабель NASA

Став

Астероїд Dimorphos став "цілковито іншим тілом" після того, як у нього цілеспрямовано врізався космічний зонд DART Національного космічного відомства США у вересні 2022 року. Відповідні висновки містяться у свіжому дослідженні, опублікованому групою вчених у Nature Astronomy,  на яке посилається CNN.

Місія DART була першою спробою застосувати на практиці технологію відхилення астероїдів для захисту планети та виявити, чи здатен кінетичний таран змінити рух небесного об'єкта у космосі. Об'єктом для тесту обрали астероїд Dimorphos, діаметр якого становить 170 м. Це тіло обертається навколо більшого за розмірами так званого "батьківського" астероїда, відомого як Didymos. Він не становив загрози для Землі, але був обраний для перевірки нового методу оскільки за розміром співставний з тими, які потенційно можуть загрожувати нашій планеті. 

Випробування виявилось успішним, таран змінив орбітальний період Dimorphos на 32-33 хвилини. Цей випадок став першим в історії, коли людство цілеспрямовано змінило рух астероїду і небесного тіла загалом.

Вчених зацікавило, як змінився Dimorphos після удару. 

"Результати показали, що замість того, щоб утворити простий кратер на Dimorphos, удар DART змінив форму всього астероїда", - йдеться у тексті.

Науковці провели 250 симуляцій, щоб відтворити перші години після удару DART. Результати показали, що астероїд фактично є купою уламків, які складається зі скелястого матеріалу, що залишився від астероїда Didymos, що тримаються купи завдяки слабкій гравітації.

"На Землі сила гравітації така, що утворення кратерів відбувається утворенням типового кут конуса кратерів близько 90 градусів. Те, що ми побачили при зіткненні Діморфоса за допомогою DART, було набагато ширшим кутом конуса викиду, що тягнеться до 160 градусів, головним чином під впливом вигнутої форми поверхні астероїда. І кратер продовжував розширюватись, бо гравітація та зчеплення матеріалу дуже низькі",- пояснив співавтор дослідження доктор Мартін Ютці з Фізичного інституту Університету Берна.

Через таран кратер практично розрісся і охопив весь Dimorphos, повністю змінивши форму астероїда.

Як писав "Ми-Україна" раніше, японський посадковий модуль SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) неочікувано зміг пережити довгу Місячну ніч та вийшов на зв'язок із Землею. Між тим, у Космічному агентстві Японії заявляли, що зонд цього зробити не зможе. 

Головне