Несподівано оклигав: на Місяці прокинувся японський SLIM, якому ніхто не давав шансів

Несподівано оклигав: на Місяці прокинувся японський SLIM, якому ніхто не давав шансів

Японський посадковий модуль SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) зміг пережити довгу Місячну ніч та вийшов на зв'язок із Землею. Про це 26 лютого повідомило японське космічне агентство (JAXA), передає Reuters.

Раніше у JAXA заявляли, що зонд не розрахований на те, щоб пережити Місячну ніч.

Апарат запустили у космос торік у вересні, у січні він приземлився на поверхню супутника Землі. Завдяки цьому Японія стала п'ятою раїною, якій вдалося посадити свій модуль на Місяць цілим. 
 
Майже одразу після приземлення на місячну поверхню SLIM перевернувся. Його сонячні панелі стали під неправильним кутом, що не дало їм змоги генерувати потужність. Фахівці тоді пояснювали, що тривалість життя модуля залежатиме від часу повного розрядження акумулятора. За більш як тиждень апарат несподівано ожив завдяки тому, що змінився напрямок сонячного світла.

Нагадаємо, у відповідь на запит Японського агентства аерокосмічних досліджень компанії POLA і ANA Holdings розробили спеціальну доглядову косметику для суворих космічних подорожей. Продукти, які до нової серії розроблені для унікальних умов космосу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за останні декілька мільйонів років Місяць зменшився в окружності на 45,7 м. Дослідники місії Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) дослідили, чи матиме це вплив на Землю, зокрема на припливні цикли та сам супутник нашої планети.

 

 
 

Головне