США знайшли ще 2 мільярди доларів для допомоги Україні через бухгалтерську помилку

США знайшли ще 2 мільярди доларів для допомоги Україні через бухгалтерську помилку

Пентагон виявив помилки в оцінці військової допомоги, відправленої в Україну, заявлена сума 8,2 мільярда доларів на 2 мільярди доларів перевищувала реальну. Про це повідомляє Reuters.

Розпливчасте визначення вартості в законі про іноземну допомогу та відсутність конкретних вказівок щодо оцінки призвели до невідповідності у звітній вартості військової допомоги.

У 2023 році Міністерство оборони США виявило суттєву неточність у методології обліку військової допомоги, наданої Україні. Замість використання "амортизованої вартості" для оцінки відправленого обладнання та матеріалів, співробітники Пентагону застосовували метод "відновлювальної вартості".

Ця методологічна розбіжність призвела до завищення вартості наданої допомоги на 6,2 мільярдів доларів. Однак, замість того щоб стати перешкодою, ця "помилка" фактично відкрила можливості для додаткових поставок військової допомоги Україні.

Таким чином, бухгалтерська похибка несподівано створила сприятливі умови для розширення підтримки України в її протистоянні російській агресії.

Звіт розкриває конкретний приклад невідповідності в оцінці військової допомоги. Зокрема, вартість десяти транспортних засобів була визначена як 7 мільйонів доларів. Проте, згідно з супровідною документацією, ці транспортні засоби мали бути оцінені за їхньою залишковою вартістю, яка дорівнювала нулю.

Нагадаємо, очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба розповів про деякі деталі зустрічі з китайським колегою Ван І 24 липня, де той заявив про підтримку КНР України. Про це очільник МЗС повідомив в інтерв'ю ТСН.

Як писали "Ми-Україна" раніше, російське окупаційне військо у ніч на 26 липня здійснило черговий повітряний напад на місто Ніжин Чернігівської області, використовуючи безпілотники типу  "шахед". Про це повідомив голова Чернігівської обласної військової адміністрації Вячеслав Чаус.

 

Головне