США закликали СБУ та ГУР припинити нищити російські НПЗ, - FT

США закликали СБУ та ГУР припинити нищити російські НПЗ, - FT

Вашингтон неодноразово звертався до Україні із закликом припинити завдавати ударів по нафтопереробних потужностях росії, зважаючи на те, що такі дії можуть послужити поштовхом до злету цін на нафту у всьому світі. Про це Financial Times дізналось від власних джерел.

"Неодноразові попередження з Вашингтона були адресовані високопосадовцям Служби державної безпеки України (СБУ) та її управлінню військової розвідки, відомої як ГУР. Обидва розвідувальні підрозділи постійно розширюють свої власні програми безпілотників для завдання ударів по російським цілям на суші, на морі та в повітрі з початку повномасштабного вторгнення Кремля в лютому 2022 року", - йдеться у тексті.

Один зі співрозмовників видання зазначив, що у Білому домі тривожаться також і через те, що у відповідь на регулярні атаки по свої НПЗ росія може здійснити удар по енергоінфраструктурі, "на яку спирається Захід". Серед іншого йдеться зокрема про нафтопровід КТК, який сполучає родовища Західного Казахстану (Тенгіз, Карачаганак) з російським узбережжям Чорного моря (термінал Південна Озереєвка, район Новоросійська), звідки ресурс далі йде на глобальний ринок.

Видання зазначає, що це питання є особливо актуальним для США напередодні виборів.

"Ніщо не лякає чинного американського президента більше, ніж зростання цін на паливо в рік виборів", - пояснив ексрадник адміністрації президента США з питань енергетики  та чинний голова консалтингової компанії Rapidan Energy Боб МакНеллі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В повітрі, на морі і на суші: Юсов анонсував нові успішні спецоперації 

Нагадаємо, в JPMorgan Chase & Co підрахували, що регулярні прильоти ударних дронів по російських НПЗ вивели з гри близько 15% нафтопереробних потужностей країни-бензоколонки. Йдеться про втрату 900 000 барелів на добу. Лише за березень місяця одразу декілька російських НПЗ глибоко всередині країни зазнали атак дронів, що послужило причиною злету ф'ючерсів на дизель та бензин. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у ніч з 16 на 17 березня від нальоту дронів постраждав Слов'янський НПЗ, що розташовується в Краснодарському краї рф. За день до того безпілотники атакували Сизранський та Новокуйбишевський НПЗ у Самарській області росії. а ще раніше три дрони впали на території заводу нафтопродуктів у Новошахтинську Ростовської області та поставили його роботу на паузу.

 

 

Головне