США відправлять Україні танкові снаряди зі збідненим ураном, – WSJ

США відправлять Україні танкові снаряди зі збідненим ураном, – WSJ

Білий дім готується схвалити постачання Україні танкових боєприпасів зі збідненим ураном. Про це у вівторок, 13 червня, від офіційних осіб з адміністрації президента США Джо Байдена дізналась The Wall Street Journal. 

Цьому передували кількатижневі внутрішні дебати. Очікується, що відповідне рішення буде прийнято вже цього тижня. 

Видання зазначає, що загалом переважна більшість американських чиновників не бачить жодних перешкод, які могли б стати на заваді передачі Україні вказаних снарядів. Водночас деякі з них остерігаються, що у разі спрямування танкових снарядів зі збідненим ураном Києву, Вашингтон можуть почати критикувати за надання зброї, яка потенційно нестиме загрозу для здоров'я людей та довкілля. 

"Снаряд б'є як товарний поїзд. Він дуже довгий та дуже щільний. Таким чином він спрямовує велику кількість кінетичної енергії на певну точку масиву ворожої броні", – пояснив військовий аналітик Rand Corporation Скотт Бостон.

За даними WSJ, серед іншого в Білому домі тривають переговори щодо можливості передачі Збройним Силам України також і касетних боєприпасів.

Нагадаємо, раніше такі снаряди для танків Challenger 2 Україні надала Велика Британія. Ці снаряди є більш ефективними для ураження сучасних танків та бронетехніки – вони можуть пробивати найтовщу броню.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у березні російський диктатор Володимир Путін заявив про намір розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі. Таким чином у рф відреагували на рішення Великої Британії дати Україні танкові снаряди зі збідненим ураном. У США на рішення Путіна відреагували досить стримано і заявили, що не бачать ознак підготовки рф до застосування “ядерки”.

Головне