США нарощують військову присутність у Середземномор'ї: в акваторію зайшов корабель USS Wasp

США нарощують військову присутність у Середземномор'ї: в акваторію зайшов корабель USS Wasp

Сполучені Штати продовжують нарощувати свою військову присутність у східній частині Середземного моря, намагаючись запобігти переростанню конфлікту між Ізраїлем та "Хезболлою" в повномасштабну війну на Близькому Сході.

Як пише АР, цього тижня десантний корабель USS Wasp увійшов у води регіону, доповнивши вже наявні там американські сили.

За словами американських посадовців, головною метою розміщення USS Wasp є стримування ескалації конфлікту. Хоча корабель здатний допомогти в евакуації цивільних у разі повномасштабної війни, це не є основною причиною його розгортання.

USS Wasp несе на борту винищувачі F-35, здатні здійснювати короткі зльоти та вертикальні посадки, що дозволяє їм виконувати завдання з нанесення авіаударів з менших кораблів. Корабель супроводжують десантний корабель-док USS Oak Hill та десантний транспортний корабель-док USS New York, які можуть перевозити морських піхотинців, десантні катери та вантажі.

Ця ротація відбувається на тлі майже щоденних транскордонних обмінів ударами між "Хезболлою" та Ізраїлем після атак 7 жовтня, що поклали початок війни Ізраїлю з ХАМАС у Секторі Гази. Хоча американські чиновники відзначають, що побоювання щодо серйозної ескалації зараз нижчі, ніж минулого тижня, вони все ще залишаються вищими, ніж місяць тому.

Генерал К.К. Браун, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США, застеріг, що будь-який військовий наступ Ізраїлю на Ліван може призвести до відповідних дій Ірану на захист "Хезболли", що може спровокувати більш широкий конфлікт і поставити під загрозу американські сили в регіоні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, станом на ранок 29 червня армія рф утримує два своїх кораблі в Середземному морі. Обидва споряджені крилатими ракетами, потенційний сукупний залп 24 "Калібри".

Головне