Споживання електроенергії в Україні зросло попри потепління: українців попередили про дефіцит у системі

Споживання електроенергії в Україні зросло попри потепління: українців попередили про дефіцит у системі

Українців просять ощадливо споживати електроенергію ввечері 18 січня через дефіцит в енергосистемі. Про це повідомили в НЕК "Укренерго".

У компанії наголосили, що протягом четверга рівень споживання електроенергії залишався на високому рівні і постійно зростав.

"Незважаючи на підвищення температури, погода підготувала нові випробування - снігопади, сильні пориви вітру та ожеледицю", - заявили в Укренерго.

У компанії наголосили, що в таких погодних умовах енергоспоживання є надзвичайно високим.

"Диспетчерський центр "Укренерго" попереджає про дефіцит з 8:00 до 20:00 у 3%. Для покриття, здавалося б, незначних відсотків дефіциту необхідно задіяти додаткову потужність, еквівалентну роботі великої теплової електростанції. У той же час 2 енергоблоки великих ТЕС виведені в аварійний ремонт, гідроелектростанції, як і вчора, не можуть безлімітно використовувати водні ресурси, також сонячні електростанції малоефективні через хмарність та снігопади", - заявили енергетики.

Разом з тим в НЕК наголосили, що ощадливе споживання електроенергії є важливою складовою збалансованості енергоживлення країни. 

Для допомоги енергосистемі українців закликають:

  • не вмикати обігрівачі та кондиціонери у офісах і помешканнях;
  • не користуйтеся одночасно кількома потужними електроприладами, а саме пралками, бойлерами, електроплитами, чайниками та іншим;
  • вимикати світло лише у тих кімнатах, де хтось перебуває.


Також звернулися енергетики і до бізнесу та промисловості. Їх просять зменшити освітлення реклами, вітрин, вивісок, гірлянд, особливо у вечірні години з 18:00 до 20:00, а також організовувати виробничі процеси "з урахуванням ощадливого споживання електрики".

Як повідомляли "Ми-Україна", голова Кабінету міністрів Денис Шмигаль попередив українців про позаштатні ситуації у енергетиці, що можуть призвести до відключень світла. У цьому контексті очільник українського уряду вкотре закликав населення до економії електроенергії.

Головне