Спецслужби Європи б'ють на сполох через російські диверсії та підпали

Спецслужби Європи б'ють на сполох через російські диверсії та підпали

Спецслужби по всій Європі перебувають у стані підвищеної готовності до можливого нового виду російської агресії - підпалів та диверсій. Це пов'язано з низкою загадкових пожеж та нападів на інфраструктурні об'єкти у країнах Балтії, Німеччині та Великобританії, пише The Guardian.

Видання зазначає, що коли цього місяця сталася пожежа в магазині ІКЕА у Вільнюсі, мало хто звернув на це особливу увагу, поки польський прем'єр Дональд Туск не висловив припущення, що це могла бути робота іноземного диверсанта.

Окрім того правоохоронці вже висунули версію про потенційну причетність рф до підпалу на сході Лондона; пожежі, якою було знищено найбільший торговий центр у Польщі; спроби диверсії в Баварії та появи антисемітського графіті в Парижі. Хоча наразі немає доказів, які б свідчили про скоординованість цих інцидентів на континенті, спецслужби вважають, що вони можуть бути частиною спроб Москви дестабілізувати Захід, який підтримує Україну.

Служби безпеки наголошують на тому, що в епоху соцмереж "агентів" можна наймати, залишаючи мінімум зв'язків з іншими виконавцями, адже диверсантам "на разовій основі" платять невеликі суми - кілька сотень євро чи в криптовалюті.

Занепокоєння тим, що ці гібридні атаки можуть бути ініційовані Кремлем, зросло настільки, що це питання порушувалось на саміті голів МЗС та Міноборони в Брюсселі цього тижня. Там представники спецслужб Нідерландів, Естонії та Литви попереджали про національну вразливість. Один із міністрів, який просив не називати його імені, заявив, що вони глибоко стурбовані "саботажем, фізичним саботажем, організованим, фінансованим і здійснюваним російськими довіреними особами".

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого тижня у Польщі спецслужби затримали дев’ять осіб, які на замовлення російських спецслужб здійснювали акти саботажу на території країни.

Головне